Om Åre

Åre är en av Sveriges främsta turistorter och även om den största strömmen av besökare kommer till Åre under skidsäsongen är det också många som kommer hit under sommaren för att vandra eller bara koppla av i den underbara naturen.

Som skidort har Åre en relativt lång historia och Åre Bergbana invigdes redan 1910. Under åren har Åre sakta men säkert byggts ut och är idag en skidby med internationell prägel. Utöver att det har arrangerats fler världscupstävlingar här har det också arrangerats alpina VM i Åre två gånger. Första gången Åre stod som värd var 1954 och senast var 2007.

I tätorten Åre bor det idag cirka 1 400 människor men under skidsäsongen är Åre Sveriges alpina centrum. I Åre finns exempelvis över 50 restauranger, dryga 10 barer och mängder av hotell.

Att göra i Åre

Det finns mängder av saker att se och göra under ett besök till Åre men den självklara anledningen till att komma hit för de allra flesta är utförsåkning.

Utförsåkning

Åres alpina skidområde utgörs av hela 107 nedfarter och 42 liftar vilket gör Åre till det största skidområdet i Sverige. Den längsta nedfarten är 6,5 kilometer och Åreskutans topp ligger 1 420 meter över havet. Liftsystemen i Åre öppnar normalt i december och de flesta liftarna har öppet till månadsskiftet april/maj. Just våren är en populär tid att besöka Åre vilket inte minst syns i filmen nedan.

Längskidåkning

Gillar du inte att åka utförs finns det också mycket bra förutsättningar för längdskidåkning i Åre. Totalt finns det 92 kilometer preparerade längdskidspår i Åre varav 17 kilometer är elbelysta. Detta gör Åre till en av det bättre orterna i Sverige även för längdskidåkning.

Vandra och cykla downhill

Åre är också ett populärt resmål under sommaren. Utöver att koppla av finns det väldigt bra förutsättningar för bland annat fiska, cykla och vandra. Runt Åre finns cirka 20 olika vandringsleder och drygt 30 cykelleder. När det gäller cykel har det blivit allt mer populärt att cykla downhill och få ställen lämpar sig bättre för detta än Åre.

Ta sig hit

Vill du inte ta bilen till Åre finns det alternativ. Utöver att åka buss går det också bra att flyga eller åka tåg.

Flyg

Det finns två flygplatser i närheten av Åre. Flygplatsen i Östersund (Åre Östersund Airport) ligger cirka en timma från Åre. Hittar du inte en flygbiljett hit går det också bra att flyga till Trondheim i Norge. Det är i och för sig lite längre till Åre från Trondheim men under vintersäsongen erbjuds transfer från Trondheim till Åre.

Tåg

Ett mycket populärt sätt att ta sig till Åre är med tåg. En anledning till det är att SJ kör direkttåg till Åre från både Göteborg och Stockholm. Åres tågstation ligger också mycket centralt och bor du på ett hotell i närheten behöver det inte finnas någon anledning att ha bil för att besöka Åre.

Trevlig resa!