Att göra i Umeå

Umeå

Umeå är en mycket vacker stad, som går utmärkt att besöka året om. Även om det generellt inte ses som en stor turiststad så finns det mycket att se och göra här. Bland annat så finns det museer, vildmarksaktiviteter, vinteraktiviteter och sommaraktiviteter. Staden har även ett stort utbud av både hotell och restauranger, samt att det hålls festivaler och andra arrangemang här som passar hela familjen.

Att göra i Umeå

Umeå är en plats där du kan göra en hel del. Det passar utmärkt för en äkta Norrlandsupplevelse, då det finns flera olika vildmarksaktiviteter här. Dessa kan variera sig beroende på vilken årstid det är. Vintertid kan du åka hundspann, vilket är ett annorlunda sätt att uppleva Lappland på. Häst och släde finns det med. Du kan även ta en tur på skidor, och få åka med ut i de norrländska skogarna. Här möter du äkta samer, som berättar om sin kultur och sitt levnadssätt, samt att du får njuta av samiskt bröd och renkött och så klart den traditionella kaffeosten.

Aktiviteter under sommaren finns det med. Varför inte följa med på en älgsafari eller ta en vild flottfärd på Umeälven? Andra saker att uppleva är forsränning och bäversafari.

Museer finns det flera stycken att besöka i Umeå. Här finns bland annat Sveriges tredje största museum, ”Den Förhistoriska Världen”. Museet innehåller dinosaurier, trilobiter och växter så väl som tänder från flera utdöda djur som sabeltandade tigrar och mammutar. Dessutom finns det delar från tjugo olika dinosaurier här.

För den musikintresserade finns det ett museum som heter Guitars – The museum. Detta museum är privatägt och innehåller över 500 objekt varav det finns samlingar av olika gitarrer, förstärkare, och annat som har med musik och detta instrument att göra.

Äta och bo i Umeå

I Umeå finns det hela nio restauranger som varit med i restaurangguiden White Guide. Dessutom ett urval av andra typer av restauranger. Det finns svensk så väl som internationella menyer här. Du kan välja att äta amerikanskt, japanskt, grekiskt, italienskt och så vidare. Det finns även restauranger som bjuder på lokala råvaror, som älg, ren, löjrom, hjortron och kött från gårdar runt Umeå.

Västerbottenost är något man förknippar med Umeå och här ligger Västerbottensost besökscenter. Det är här och endast här som västerbottensost tillverkas. Besöker du detta center så får du smaka, äta och lukta!

Boende finns det även det gott om. Du hittar flera i Umeås innerstad men det finns även vandrarhem som ligger utanför. Andra boendealternativ är fjällstugor, som passar bra för dig som är i Umeå för att uppleva äventyr.